Roy Andersson – Om detta att vara människa

Roy Andersson – Om detta att vara människa (Kulturhuset Stadsteatern)

2021-2022 🏅 Medverkande i Årets utställning 2021


Första omfattande utställningen om filmregissören Roy Andersson där utställningens fokus var att lyfta fram Anderssons unika bildskapande och hans arbetsmetod. Utställningens fokus ligger vid hantverket och arbetsprocessen. Kombinationen av konst/film tillsammans med teaterns dekorverkstäder skapade en utställning som är annorlunda i sitt slag. Vi kliver in i Roy Anderssons scenografi och får samtidigt lära oss mer om filmregissören Andersson.
Galleri 5 blev en filmscen där besökaren får ser hur Andersson använder sig av Trompe-l’oeil för att lura ögat med ett specifikt bilddjup. Besökaren få själva ställa sig vid filmkamerans position och se hur en viss vinkel kan lura ditt öga. Man får även vara en del av en filmscen och fotografera dig själv på en bildskärm. Utställningen visar modeller från filminspelningar och med ett lekfullt sätt får besökaren se omvandlingen från liten modell till stora filmscener.
Utställningen har fem olika filmrum med fem olika teman såsom arbetsprocessen, kärlek, aktörerna, social hierarki och skuld. Dessa rum ger besökaren en inblick i Anderssons alla filmer och är pedagogiskt uppbyggda så att man som besökare inte behöver känna till Roy Anderssons konstnärskap för att förstå. Utställningens grundidé var att presentera en filmregissörs arbetsmetod mer än en persons egna gärningar. Den kollektiva arbetsprocessen var viktig från dag ett. Vi har tagit fram utställningen tillsammans med Roy Andersson och hans team på Studio 24 där Johan Karlsson varit med som samproducent. Utställningen utvecklar utställningsmediet genom att kombinera scenografi och rekvisita tillsammans med filmhistoria och den konstnärliga processen.