Polhem – tillbaka till framtiden

Polhem – tillbaka till framtiden (Tekniska museet)

2011- 🏅 Medverkande i Årets utställning 2011


Christopher Polhem (1661-1751) ägde en teknisk begåvning som var fullständigt unik och en nyfikenhet som sträckte sig långt utanför teknikens område. Han var på många sätt långt före sin tid och han var i princip intresserad av allt. På de nära 20 000 handskrivna ark han efterlämnade ryms allt från teorier om jordens uppkomst till recept på aprikostårta.

Utställningen Polhem-tillbaka till framtiden har lyckats med det svåra att visa upp kronjuvelerna i Tekniska museets samlingar sida vid sida med interaktiva stationer med syfte att Hands on och Minds on ska ligga så nära varandra att det i efterhand ska vara svårt att skilja på vad som man fick känna på och inte.

Hela utställningens gestaltning bygger på att visa upp Christopher Polhem för en bred åldersskara. Mormor/morfar, farmor/farfar ska sida vid sida med sina barn och barnbarn kunna hitta sina delar i utställningen. Vissa föremål har medvetet placerats på en låg nivå för att fånga de riktigt små barnens intresse. Interaktiva stationer har utformats så att de parallellt kan upplevas av alla åldrar och längder. Samtliga interaktiva stationer och föremål är även väl nåbara/synliga för personer med funktionshinder sittandes i rullstol. Eftersom ovärderliga föremål visas i en miljö där barn och unga uppmuntras att leka och lära har de väl skyddade föremålen lyfts fram med färger och ljus för att skapa en Minds on känsla sida vid sida med de interaktiva stationerna.

I utställningen finns det en verkstad inbyggd där det varje dag kommer att hållas pedagogiska verkstäder för barn från förskolan och uppåt.

Läs mer i PDFen