En kod som förändrar världen # metoo

En kod som förändrar världen # metoo (Tekniska museet)

2018-2018 🏅 Medverkande i Årets utställning 2018


I utställningen En kod som förändrar världen #metoo, får besökaren möta kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier och hur tekniken varit avgörande för uppropets storlek under #metoo. Det började i USA och spred sig snabbt globalt. I Sverige lades den första tweeten ut 1 tim och 18 min efter att #metoo användes första gången.
I utställningen möter besökaren initiativtagare från #teknisktfel, forskare och vittnesbärare och får en förståelse för händelseförloppet genom en visualisering om hur hela rörelsen började, hur det spred sig och vad som har hänt sedan dess.
Uppropet #metoo är en angelägen del av vår tids historia. Det visar med vittnesmål på missförhållanden som påverkar kvinnors vardag. Det är angeläget och viktigt att prata om. Det är också viktigt för Tekniska museet att prata om tekniken som möjliggörare. Aldrig någonsin tidigare har ett budskap spridits så snabbt. Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt och via internet som bas har #metoo kopplat dem samman som en politisk motståndskraft. Något som aldrig kunnat hända innan 2009. Innan de flesta av oss hade smarta telefoner.

Läs mer i PDFen