VIN – Välkommen till vinlandet Sverige

VIN – Välkommen till vinlandet Sverige (Spritmuseum)

2020-2021 🏅 Medverkande i Årets utställning 2020


Välkommen till vinlandet Sverige! 

Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde för 20 år sedan. Då bestämde sig en handfull pionjärer för att gå på tvärs emot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat. Idag har de fördomarna kommit på skam. Svenska vinodlare har visat att det visst går att göra viner av hög kvalitet och med egen karaktär.

Nadja Trendspanar möter du Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson som reder ut begreppen: Vad är egentligen ett “naturvin”, och vad är skillnaden mellan ekologiska viner och naturliga viner? Hur är det med tillsatser i vin? Varför får vin inte ha en innehållsförteckning när alla andra livsmedel måste ha det?

Du som vill nosa på aktuella vintrender tillsammans med Nadja kommer få koll på nördiga begrepp som orange vin, PIWI och skalmacererat vin, s.k. amforavin som är bland det trendigaste man kan hitta just nu. Vinerna görs på uråldrigt sätt i Georgien – så som man tror att viner tillverkades i begynnelsen av vinets historia för omkring 10 000 år sedan.

Läs mer i PDFen