Transit

Transit (Postmuseum)

2018-2018 🏅 Medverkande i Årets utställning 2017


Det är mitt i julruschen 1914. Sixten Törnebladh arbetar på postkontoret Stockholm 1 på Vasagatan. På eftermiddagen får han veta att han ska inställa sig på paketexpeditionen i Karungi omgående. Tillsammans med sju kollegor ska Sixten ta hand om all transitpost och krigsfångepost som skickas till Karungi från Malmö och Göteborg via Stockholm.

Det gällde att ta vara på de få timmar man hade kvar i Stockholm och i all hast anskaffa nödig polarutrustning. I den ingick en av Generalpoststyrelsen till förfogande ställd fältpostpäls, som senare skulle visa sig vara ett ovärderligt plagg. Resan tog 37 timmar.”

Handlingen utspelar sig under första världskriget och är i sin raka form en unik pusselbit, ett stycke svensk historia som aldrig tidigare berättats på det här sättet. Kriget står mellan världens stormakter. Länderna i Europa stänger sina gränser och den internationella postgången havererar. Det neutrala Sverige får rollen som transitland. Karungi Utrikes inrättas för att leda posten landsvägen mellan Karungi och Torneå. Karungi är slutstationen i det svenska järnvägsnätet vid krigsutbrottet och Torneå är det rysk-finska järnvägsnätets slutstation.

Läs mer i PDFen