Shapeshifters – förändringarnas tid är här. Igen. Alltid.

Shapeshifters – förändringarnas tid är här. Igen. Alltid. (Malmö konstmuseum)

2020-2020 🏅 Medverkande i Årets utställning 2019


Vi lever i en motsägelsefull tid präglad av omfattande förändringar. Den teknologiska utvecklingen går så snabbt att vi knappt hinner ta in hur den påverkar våra liv. Inom kort förväntas den artificiella intelligensen ha passerat människans, och det sägs att den första människan som kommer att bli 200 år redan är född.
Samtidigt är människan på väg att förstöra förutsättningarna för liv här på jorden. Vår livsstil bidrar till att växter och djur utrotas samtidigt som växthus-effekten är på väg att göra stora delar av jorden obeboelig. Det är som om vår strävan efter evigt liv pågår parallellt med förstörelsen av livet självt.

Utställningstiteln Shapeshiftersär lånad från mytologins värld. Shapeshifters, eller hamnskiftare på svenska, beskriver förmågan att uppgå i ett helt annat väsen och därmed ändra både form och egenskaper. I myterna förvandlar gudarna människor till djur, växter och föremål –ofta för att bestraffa eller befria dem.
I utställningen används shapeshifterssom en tankemodell och refererar både till fysiska transformationer men också till omvandlingar av samhället, världen och planeten jorden.

Läs mer i PDFen