Jobbcirkus

Jobbcirkus (Arbetets museum)

2013-2014 🏅 Medverkande i Årets utställning 2013


18 program. Tusen skolor. Miljarder varianter. För många unga känns gymnasievalet som en riktig cirkus. Att välja rätt kräver kunskap, mod och eftertanke. Jobbcirkus börjar i det kaos som många unga känner. Den presenterar sedan individens och arbetsmarknadens möjligheter och avslutas med rum för reflektion.

Allvarligt ämne kombineras med lustfylld form inspirerad av cirkus. Introduktionstexter på halvöppna dörrar symboliserar framtidens möjligheter. Den fiktiva berättaren Alex, 15 år berättar sina tankar kring utställningens delar. Tilltalet i utställningens övriga texter är den enskilda individen – det är dig och ditt val det gäller.

För den enskilde besökaren finns information och aktiviteter som ska leda till reflektion om de val hen står inför eller redan har gjort. Tankar om egna egenskaper och möjligheter väcks hos ung som gammal. Den pedagogiska verksamheten baseras på en cirkusinspirerad workshop på 1,5 h där aktiviteter och visualisering av fakta stödjer självreflektion. Utställningen blir ett nytt sätt att arbeta med bekanta frågor.

Läs mer i PDFen