I´m Alive – mobil teknik på liv och död

I´m Alive – mobil teknik på liv och död (Tekniska museet)

2016-2017 🏅 Medverkande i Årets utställning 2016


Två högaktuella samtidsfenomen – de ökade flyktingströmmarna och användningen av smartphones ger anslaget till berättelsen. Människor på flykt har vittnat om smartphones som livlina för att hålla ihop familjer, färdas genom geografin och behålla mänsklig värdighet i en svår situation. Men bilden av flyktingar med smartphones har också utmanat uppfattningar om vad en flykting är. Samma appar och funktioner som vi använder i Sverige, använder människor på flykt till helt andra syften.
På stranden där du uppdaterar följare om din solbränna, skickar människor i utsatta positioner selfies till familjen för att säga – I’m Alive. GPS som hjälper dig i stadstrafiken används av flyktingar för att hitta säkraste vägen över Dödens hav. För faktum är att en smartphone kan betyda skillnaden mellan liv och död, mellan uppgivenhet och hopp.
Utställningens berättelse börjar på makronivå med en tidsresa från 2000–2016 där politiska och kommunikationstekniska händelser vävs samman. På mikronivån möter vi tre kvinnor och tre män som delar med sig av hur de upplevt betydelsen av sin smartphone när de var på flykt. Mötena inleds med flyktiga bilder och texter. Längre in i rummet blir konturerna skarpare och berättelsen mer fördjupad. Huvudföremål är insamlade mobiler och tillbehör. Intervjumaterialet är också visualiserat i en Google Maps-presentation som dessutom har bilder från flyktingarnas mobiltelefoner. Materialet är nedladdningsbart.

Läs mer i PDFen