Hårresande

Hårresande (Jamtli)

2017-2018 🏅 Medverkande i Årets utställning 2017


En frisyr kan uttrycka personlighet, grupptillhörighet, protest eller musiksmak. Möjligheten att skapa en individuell look kan numera tyckas oändlig. Men har det alltid varit så? Vad kan håret berätta om människorna genom historien? Välkommen till en upptäcktsfärd i hårmodets historia med exempel på frisyrer från vikingatid till nutid! Tidsanda och levnadsförhållanden har påverkat frisyrmodet och inspiratörerna har växlat genom historien. Från kungahus och adelsdamer till filmstjärnor och fotbollsspelare. Förr tog en trend lång tid på sig att färdas från land till land och allmogen låg ofta några steg efter och kunde inte alltid följa hårmodet på grund av ekonomiska skäl eller sociala tabu.
Men vi har ju inte bara hår på huvudet. Hela kroppen utom handflator, fotsulor och läppar är faktiskt täckt av hår! Vad har du för förhållande till ditt kroppshår? Rakat, orakat, vackert, äckligt, generande eller provocerande?
I sagorummet finns fem hår-resande historier om magiska hår att lyssna på och Rapunsels torn att leka i och i en datorstation kan du själv prova olika stilar.

Läs mer i PDFen