Cirkus

Cirkus (Kulturen i Lund)

2021-2022 🏅 Medverkande i Årets utställning 2021


I samarbete med Cirkus Rhodin och fotograf Åsa Sjöström bjuder Cirkus in besökare att upptäcka den traditionella cirkusens förtrollande värld. Om cirkusen historia från 1700-tal till idag; människorna, mystiken och det hårda arbetet bakom kulisserna och i manegen.
År 2020 togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Vi har strävat efter att producera en kulturhistorisk utställning med egna och inlånade föremål, nutida foto och i samarbete med en aktiv cirkus i regionen. Cirkus Rhodins bas är i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet.

Fotograf Åsa Sjöströms porträtt, dokumentära fotografier, och delar av dokumentärfilmen Den sista cirkusprinsessan visas. Utställda föremål inlånades från bla. Cirkusmuseet, Cirkusakademien och cirkusdirektör Isabella Enoch Sosman. Även föremål ur Kulturens samlingar visas.