Leif Broberg – Det var det det (retrospektiv)

Leif Broberg – Det var det det (retrospektiv)

Tomelilla konsthall fick 2023 den stora äran att producera vandringsutställningen Leif Broberg – Det var det det. Utställningen utgör en retrospektiv tillbakablick på ett mångbottnat och rikt konstnärskap.

Leif Broberg, 1945–2018, växer upp i Stockholm och efter några år i som dekormålare kommer han in på konstfack. 1974 ställer han ut på Lilla Galleriet i Stockholm. Denna separatutställning får anses utgöra hans stora genombrott. År 1975 flyttar Leif Broberg med sin växande familj till Skåne.

Leif Brobergs konstnärliga gärning är lång och produktiv och uppbruten i flera olika perioder och stilar. Han rör sig dynamiskt mellan ytterligheter. Hans tidiga måleri är generellt mera föreställande och kan beskrivas som burleskt, provinsiellt och koloristiskt. En balansgång mellan humor och mardröm. Med tiden rör sig Broberg mot ett mera koncentrerat och detaljerat bildspråk, vilket blir synligt i hans många teckningar i blyerts och bläck. Med stor precision och tålamod skapar han intrikata bilder uppbyggda av mönster. Sin inspiration fann han i vardagen omkring sig, i småbarnsårens kreativa kaos, i familjens hundar, i situationer och miljöer han befann sig i, men även i den belgiska konstnären James Ensor.

Utställningen kan anpassas efter önskemål genom att utökas med fler verk, alternativt reduceras.

Utställningen är producerad av Tomelilla konsthall i samarbete med Leif Brobergs efterlevande.