Arven efter varven

Arven efter varven

I utställningen “Arven efter varven” med bilder av fotografen Lena Öritsland och texter och ljud av journalisten Maria Bard möter man före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträtt från varven i Göteborg. Allt inramat av Lenas fotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder. Intervjuer, porträtt och konstbilderna är gjorda 2016-2021.

Som besökare får du en inblick i hur arbetslivet kunde vara. Kvinnor och män, arbetare, tjänstemän och chefer i en mängd olika yrkeskategorier berättar om både vardagliga och dramatiska berättelser från deras yrkesliv.

Med egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet var varven som ett samhälle i samhället.

Historien om varven är en berättelse om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott under 1960-70-80 talet. Arbetet kunde var hårt och riskfyllt, men kamratskapet och yrkesstoltheten fick många att stanna kvar många år.

 

Sirpa Mäkitalo

Svetsare

Eriksbergs Mekaniska Verkstad,
Götaverken Cityvarvet 1973–1988, 2002–2014

”En gång jobbade jag och en kille med att svetsa i en sillhiss på en rysk fiskebåt. Arbetet tog två veckor. Herregud vad vi luktade när vi skulle till matsalen. Ingen ville komma i närheten av oss. Ovanpå skorstenar jobbade vi också. Där var det fullt med avgasrör. Ur ett rör kunde det lukta skit, ur ett annat matos eller diesel. Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag.”

 

Här kan ni se fler bilder och texter från utställningen:

https://lenaoritsland.se/project/utstallning-arven-efter-varven/

 

Artiklar:

https://aip.nu/de-som-jobbade-pa-varven-kunde-leva-ett-helt-liv-dar/

https://svenskhistoria.se/arven-efter-varven/

https://www.fotosidan.se/cldoc/arven-efter-varven-ny-utstallning-pa.htm