Georg Oddner – Resa i Sovjet 1967

Georg Oddner – Resa i Sovjet 1967

Georg Oddner reste till Sovjetunionen mitt under det kalla kriget för att skildra ett land 50 år efter den ryska revolutionen. I tre månader reste han genom en totalitär stat, tätt följd av övervakare i statens tjänst. Hans bilder är trots det nyfikna och nära när han möter människor i deras vardag i det enorma landet som till stora delar var otillgängligt och okänt för utlänningar.

Georg Oddners konstnärskap präglades starkt av empati för den enskilda individen och av en drivkraft att skapa relationer till de främlingar han önskade fånga med sin kamera.

Utställningen Resa i Sovjet 1967 är ett urval av bilder från ett uppdrag till tidningen Vi som publicerades i Nr 40, 39/9 1967. Chefredaktören Örjan Wallkvist skrev i Sovjet-numret på själva utgivningsdagen:

”Men Sovjet är en världsmakt som också vi är avhängiga av. En makt med miljoner invånare som lever ett vardagsliv på samma sätt som människorna har en vardag i Sverige och Indien och USA. Den vardagen var det som fotografen Georg Oddner hade Vi:s uppdrag att uppsöka och skildra under tre månader.”