Per Åhlin – En animationens mästare

Per Åhlin – En animationens mästare

Per Åhlin – En animationens mästare

Per Åhlin (född i Hofors 1931) är en föregångare inom svensk animerad film. Den helt självlärde tecknaren och animatören har verkat i över femtio år och är verksam än i dag.

Många människor i vårt land har vuxit upp med Per Åhlins egensinnigt tecknade figurer som Dunderklumpen som fick liv och agerade tillsammans med ”riktiga” skådespelare i jämtländska fjällmiljöer. Även den välmenande Karl-Bertil Jonsson med hans mantra ”att ta från de rika och ge åt de fattiga” har följt oss i TV-rutan under hela fyrtio orätt Per Åhlin dessutom står bakom en mängd nyskapande illustrationer och legendariska bokomslag, med start på 1960-talet, är kanske mindre känt i dag.

Per Åhlin har också inbjudit oss till sin unika bildvärld genom den animerade långfilmen om den blomstrande ön Melonia och dess motpol fängelseön Plutonia, en berättelse delvis inspirerad av Shakespeares Stormen. Att vi måste vara rädda om vår jord och bevara den för framtiden är ett tema som tidigare förts fram på olika sätt av Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Med dem har Per samarbetat och inspirerats av under en stor del av sitt yrkesliv. Utställningen Per Åhlinen animationens mästare är en hyllning till Per Åhlin som filmskapare och bildmakare.

Utställningen är producerad av Folkets Hus och Parker, www.folketshusochparker.se
Kontakt: Paula Hoffmann, 08-452 25 31, paula.hoffmann@folketshusochparker.se

Folkets Hus och Parker är en medlemsägd ideell riksorganisation med cirka 550 medlemsföreningar spridda över hela landet. En viktig del av Folkets Hus och Parkers kulturverksamhet är våra vandringsutställningar. Varje år producerar vi flera nya utställningar. Totalt turnerar vi ett 15-tal utställningar med mellan 70 och 80 visningstillfällen, där varje tillfälle ofta varar två till fyra veckor.

Vårt övriga utställningsutbud kan du se på: https://www.folketshusochparker.se/evenemang/?genre=utstallning