Öga för geologi

Öga för geologi

Metaller och mineral i vår vardag –  vad använder vi och till vad? Vad ger berget oss? Var finns fyndigheterna – i Sverige och i världen? Vad kan återanvändas?

I Teknikens Hus vandringsutställning Öga för geologi kan du spela järnmemory och upptäcka vardagsföremål som innehåller världens viktigaste metall. Här kan du koppla ihop mineral och metall med saker från vår omgivning och lära dig mer om vad som behövs för att tillverka de saker vi alla känner till. Du kan kika in i underjorden och upptäcka Urban mining –  städernas metallförråd. Här finns mycket gömt men inte glömt! Om vi återvinner sparar vi både pengar och miljö. I utställningen finns fyra porträtt på människor som berättar hur de påverkas av geologi, mineral och metall på olika sätt i sina liv. I minigruvskopan kan du vända på stenarna och fundera över några frågor som inte alltid har enkla svar. I spelet Mineral Mania kör du gruvskopan jorden runt och samlar ämnen som behövs för att tillverka en mobiltelefon. På stora golvmattor kan du också se var olika mineral och metaller bryts i världen och i Sverige.

Utställningens texter är på svenska och engelska. Pedagogiskt program ingår i en inhyrning. Öga för geologi är producerad av Teknikens Hus på uppdrag av Sveriges geologiska undersökning SGU.

http://www.teknikenshus.se/ogaforgeologi