Mopeden – en svensk designhistoria

Mopeden – en svensk designhistoria

Utställningen Mopeden – en svensk designhistoria har visats på Kulturen i Lund, Saab Car Museum i Trollhättan och Östergötlands Museum i Linköping. Gensvaret från publiken har varit stort. Fler museer står på tur att få presentera ”Mopeden”, en visuell, vällustig och påkostad utställning om vårt allra mest folkkära fordon. Här sätts mopeden – som firar 70 år 2022! – i ett spännande designhistorisk sammanhang. Med ny kunskap, glädje och igenkänning – och en hel del nostalgi. Utställningen presenterar bland annat design av Sixten Sason, Rune Monö, Pelle Petterson och Sigvard Bernadotte – alla låg de bakom extraordinära mopeder med inspiration hämtad från både flyg och rymdfarkoster. Men de verkliga chock-mopederna formgav ungdomarna själva: ett kulturfenomen i sig.

Utöver makalösa mopeder visas unikt originalmaterial i form av designskisser och modeller. Gamla reklamfilmer av högsta kvalitet ger en särskilt tidskänsla. Så också utvalda designobjekt som vi minns och älskar från 1950-70-talens vardagsliv. En period i svensk historia som mer än något annat var – modern!

Utställningen är producerad i samarbete mellan Kulturen i Lund och journalisten och mopedexperten Claes Johansson, chefredaktör på tidningen Moped.

Moped 1/2017. Moped Special. Ett specialnummer om mopedsamlaren Göran Martinsson i Vindrarp.

Månflickan

Crescent 2000 1959 Två mopeder i studion. Hva Cornette -59 (svart) och Hva Cornette -63 (turkos).