Mitt dansande liv

Mitt dansande liv

Utställning

Helena Franzén – Mitt dansande liv
30 år med dansen

Koreografen och dansaren Helena Franzén delar med sig av sitt 30-åriga konstnärskap i denna unika utställning. Utställningen omfattar utdrag ur hennes repertoar av sceniska verk med över 80 produktioner, sceniska objekt, foton, nyskrivna texter, böcker, musik från föreställningar, kostymer, samtal och intervjuer med experter från dansfältet samt dansfilmer.

Utställningen skapades i samband med det 30-åriga jubileet för Dansmuseet i Stockholm 2019. Under utställningen finns möjlighet att arrangera visningar och samtal med Helena Franzén. En unik möjlighet att möta dans på nära håll.

Delar av texterna i utställningen är skrivna av Cecilia Malmström Olsson, fil. dr. i litteratur/dansvetenskap som sätter Helenas arbete i en svensk och internationell danskontext. Sinikka Neuhaus, utbildningschef för utbildnings vetenskap vid Lunds universitet har också bidragit med texter till Helenas arbete, utifrån ett filosofiskt och konstnärligt perspektiv.

Hela utställningen har utformats av fotografen och filmaren Håkan Jelk som har ett pågående samarbete med  Helena Franzén.

Presscitat: Dansmuseets nya utställning Mitt dansande liv ger en fin inblick i dansaren och koreografen Helena Franzéns arbete. Att text eller rättare sagt samtal kring dansen, men även kulturen i stort, är viktiga för Helena Franzén framgår tydligt i Mitt dansande liv, där intervjuer, kommentarer och utdrag ur texter tar plats mellan fotografierna.

Tomas Olsson SvD

Fakta

Utställningen består av fyra ”gallerier”.

Galleri 1 innehåller en presentation av Helena Franzén i bild, text och samtal på video.

Galleri 2 innehåller fotografi från föreställningar från 1990 till 2000-talet, texter om svensk dans och intervjuer på video med experter inom dansfältet samt tre samlingsböcker med bild och text om samtliga verk. Galleriet innehåller också en videokiosk (iPad) där utdrag från ca 80 föreställningar kan ses.

Galleri 3 innehåller fotografi och text om musik, scenografi och kostym samt en infokiosk (iPad) med musik från Helena Franzéns föreställningar.

Galleri 4 innehåller 6 dansfilmer som skapats av Helena Franzén och Håkan Jelk.

I utställningen visas ett urval av kostymer som är skapade av svenska kostymdesigners till Helenas föreställningar samt en golvinstallation bestående av avgjutningar av händer och fötter.

Förutsättningar

Hela utställningen kan fördelas i flera mindre rum eller ett stort på ca 8 x 10 meter men kan även anpassas efter mottagarens lokalförutsättningar.

Väggar/skärmar för montering av bilder och texter tillhandahålls av mottagare.

Bildskärmar för visning av samtal, intervjuer och dansfilm tillhandahålls av mottagare. Dansfilm kan även med fördel visas med projektor.

Ljussättning tillhandahålls av mottagaren.

 

För mer information kontakta:

Håkan Jelk

hakan.jelk@helenafranzen.se

Tel +46 (0)70-796 66 95