Flykten till Marstrand

Flykten till Marstrand

 

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra kände inte till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt. Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta.

 

Resultatet har blivit en bok och en utställning. I utställningen möter du flyktingarnas egna röster om uppväxten i Polen, den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på Marstrand och hur livet i Sverige blev. Fotografier, texter och röstinspelningar skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till aktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet.

 

Utställningen vänder sig till en kultur- och samhällsintresserad allmänhet, och det finns ett pedagogiskt material för elever i högstadiet och på gymnasiet.

 

Mer information finns på www.flyktentillmarstrand.se