Economy of the street

Economy of the street

Pentagon är namnet på ett gatuhörn i centrala Freetown, huvudstaden i det lilla västafrikanska landet Sierra Leone. Pentagon är också namnet på en liten organisation som tvättar bilar, en form av överlevnadsorganisation för ett gäng grabbar som mer eller mindre lever på gatan. Många av de som hänger runt Pentagon är före detta soldater ifrån landets tioåriga inbördeskrig. Idag är kriget slut men för många innebar inte freden någon egentlig lättnad, överlevnad idag är nästan lika skör som under kriget, med den lilla skillnaden att de som stred hade någon form av makt, mer pengar och ibland fler möjligheter än idag.

Kriget är slut men kampen för överlevnad ungefär densamma. Tusentals pojkar och unga män, men också en del flickor och unga kvinnor i Freetown lever i miljöer som Pentagon. Freetown var under kriget relativt säkert. Efter kriget blev staden ett tillhåll för många före detta rebellsoldater som inte kunde eller ville flytta hem. Många av dessa som sökt skydd och hemvist i huvudstaden spenderar stor del av sin vakna tid i gathörn. Pentagon, som bara är ett av alla dessa gathörn, är ett vanligt gathörn men också ett hem, ett företag, en socialförsäkring, ett säkerhetsföretag och en trygghet för vissa utvalda. Utställningen visar hur rebellsoldater som tidigare stridit mot varandra idag bor tillsammans och för en gemensam kamp för överlevnad i den urbana djungeln.

Fotografier och text av Mats Utas, universitetslektor vid institutionen för kulturantropologi och etnologi Uppsala universitet, samt forskare vid Nordafrikanska institutet i Uppsala.

pentagon