Årets utställning 2019

Årets utställning 2019

SKATE vann Årets utställning 2019

Idag har föreningen Forum för utställare för tolfte året i rad delat ut priset Årets utställning. Priset ges till den utställning som under föregående år bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige. Vinnaren av priset Årets utställning 2019 är utställningen SKATE, producerad av Regionmuseet Kristianstad. Formgivning Nils Lilja, Produktion Dragan Nikolić.

Juryns motivering:
Ett omfattande samarbete mellan flera föreningar, institutioner och skolor har möjliggjort denna mobila sensation som ryms i två containrar. Genom att ta fasta på skateboardkulturens förmåga att omtolka staden och ge befintlig miljö nya funktioner, överraskar SKATE varhelst den dyker upp i det offentliga rummet. Regionmuseet i Kristianstad har producerat en finurlig och interaktiv utställning som kan upplevas med eller utan skateboard under dygnets alla timmar.

En extern jury har bland tre finalister röstat fram SKATE till Årets utställning 2019. Tävlingen utlystes under hösten 2019 . De tre finalisterna är Regionmuseet i Skåne, Kristianstads utställning ”SKATE”, Nordiska Museet i Stockholm ”Arktis – medan isen smälter” och Vattenhallen i Lunds utställning ”Hjärnrummet”. Finalisterna valdes ut bland 36 inskickade bidrag.

En jury bestående av Aia Jüdes, curator och konstnär, Björn Ed, utställningsformgivare, och Hedvig Bruzæus, Forum för utställare valde slutligen SKATE till årets utställning och vinnare i tävlingen 2019.

Finalisterna valdes utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Priset består förutom ära och diplom av en fin vandringsplakett att stoltsera med.

Läs mer om SKATE på: www.regionmuseet.se/utstallningar/vandringsutstallningar/skate-2019