...and it's gone - Scenkonstmuseet.
  Årets utställning 2017

Årets utställning 2017

Årets utställning 2017 “…and it’s gone” Scenkonstmuseet

”…and it´s gone” vann Årets utställning 2017.

Idag på Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Malmö har föreningen Forum för utställare för tionde året i rad delat ut priset Årets utställning. Priset ges till den utställning som under föregående år bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige. Vinnaren av priset Årets utställning 2017 är utställningen …and its gone”, producerad av Scenkonstmuseet i Stockholm. Originalidé och formgivning av Bogdan Szyber och Carina Reich.

Juryns motivering:

“Från titel till innehåll, har en modig nytänkande utställning skapats för att gestalta ögonblickets flyktighet. I ett känsloväckande möte med det försvunna ögonblickets arkiv får besökaren uppleva, upptäcka och gå vilse bland hyllmeter av arkivboxar till brädden fyllda av tomhet. Här ryms lämningar av beröring, känslor, tårar och skratt – lika mångfacetterat som publikens individuella upplevelser. Med stor tilltro till konstens förmåga att beröra får besökaren vara med om ett performance konstverk som Scenkonstmuseet givit föredömligt stor frihet. Scenkonstens flyktighet fångas – ”…and it´s gone”.”

En extern jury har bland tre finalister röstat fram …and its gone till Årets utställning 2017. Under hösten utlyste Forum för utställare förslag till Årets utställning 2017. Vi fick in 21 förslag och styrelsen tog i ett juryförfarande fram tre finalister. De nominerade var:

Scenkonstmuseet i Stockholm med utställningen …and its gone, Vasamuseet i Stockholm med utställningen Kvinnorna. Alltid närvarande – Sällan sedda och Scenkonstmuseet i Stockholm med utställningen På Scen.

Dessa har valts utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på: berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Priset består förutom ära och diplom i en fin vandringsplakett att stoltsera med på Scenkonstmuseet under 2018.