Älskade TEKANNA
Älskade TEKANNA
55 moderna svenska tekannor
som blivit konstobjekt
Välkomna till ett fräckt formgivet tekalas!
Vi kallar vårt utställningsförslag Älskade TEKANNA och just nu visas den på Österlens Museum i Simrishamn 29 mars – 30 september 2018.
Utställningen har sin utgångspunkt i vackra bruksföremål och berättar ett stycke ovanligt lyckosam modern svensk formhistoria. De äldsta bitarna från 1940-talet men lejonparten kring 1960-70. Samt “renässansåret” 1986 då Sveriges äldsta porslinsfabrik, Rörstrand, tog ett rejält grepp om saken och gav sina formgivare i uppdrag att skapa nya keramiska kannor, häftigare än allt man tidigare gjort.
Resultatet av tekanneprojektet på Rörstrand blev en smått oslagbar uppvisning i skönhet och nytänkande. Många av de tekannor som idag redan klassificeras som “klassiska” tillkom faktiskt det där fantastiska året hos Rörstrand.
Vi har gestaltat utställningen som en traditionell gallerivisning men i “pedagogiska” grupperingar för att hålla en röd tråd. Det är en estetiskt vacker visning men också en påminnelse om vårt behov av skönhet i allmänhet och hantverksskickligt arbete. En tankeställare mitt i Slit-och-släng-kulturens ström.
Tekannor har en tendens att, precis som teblad, bara bli bättre när de får ligga och dra. Några formgivare sticker fram hakan mer än andra. Signe Persson Melins bidrag är idag efterfrågade rariteter som står i en klass för sig. Stig Lindberg kommer inte långt efter, med framför allt sina tidiga 1960-talskannor. Inger Perssons färgglada objekt från 1968 är fortfarande unga och friska popkonstverk. Kreativt crazy är Rolf Sinnemarks postmodernistiska produktion som blivit något av samlarnas favoriter. Den nyligen bortgångna Ulrica Hydman Vallien är representerad med två smått sagolika kannor från skiftet 60-70-tal.
Förutom alla objekt ingår i utställningspaketet ett antal större svartvita fotografier på formgivarna i arbete med sina kannor, skyltar med faktatexter till varje kanna och textvepa med allmän bakgrundinformation. Tre prosalyriska texter reflekterar kring kannan som kärl och amorf lerklump. En kortare video där vi samtalar om vårt samlande ingår också. I anslutning till utställningen finns även en liten barnhörna där de små besökarna kan bygga färgstarka roliga mobiler med POP-kannan i papp! Den som vill skriver en hälsning så blir tekalaset riktigt härligt!
Totalt tar utställningen 20-60 kvm i anspråk samt montrar eller annan lösning för kannorna som passar i museet. En rolig och vacker utställning lätt att hantera också för den mindre institutionen.
I samband med invigning (eller annat för er lämpligt tillfälle) håller vi tillsammans en kortare föreläsning i ämnet.
Medverkande formgivare/konstnärer: Ulrica Hydman Vallien, Signe Persson Melin, Gösta Grähs, Rolf Sinnemark, Stig Lindberg, Inger Persson, Kerstin Hörnlund, Hertha Bengtsson, Carl Harry Stålhane, Gunnar Nylund, Getthen Holm, Else Adrian, Gunnar Hansson, Sture G. Ohlsson, Bente Brösbol, Erich och Ingrid Triller, Thomas Anagrius och Elna Karin Helgesson.
Vi som producerat utställningen arbetar till vardags med form och formhistoria i bland annat televisionen och som föreläsare och skribenter. Några har säkert sett både Antikrundan och K-märkt, våra kanske mest spridda “fönster” mot världen.
Alla frågor besvaras via info@kammaren.org
www.kammaren.org
Pia Staël von Holstein
Staffan Bengtsson