Vårvandringen 2017

Vårvandring 2017
Årets vårvandring genomfördes i Borås den 29 maj 2017. Vi var 19 personer som besökte Textilmuseet, årets utställning Textil kraft samt konstutställningen Ekvation av Faig Ahmed. Vi fick dessutom möjligheten att bli visade NAVET Science Center i byggnaden bredvid.

TEXTIL KRAFT
Som ett resultat av teko-industrins kraftiga nedgång under 60-talet bestämde sig några av stadens eldsjälar för att rädda den svenska textil- och konfektionsindustrins historia. Deras engagemang resulterade i att Textilmuseet, som till en början kallades för Tekomuseet, grundades. Johanna Engman och Catharina Ingemarsson guidade oss igenom Textilmuseets historia och utställningen Textil kraft. När det gamla Textilmuseet lades ner för att flyttas valdes ett urval av maskinerna ut. I Textil kraft står ett 20-tal maskiner utställda medan ca 300 finns i magasin. Samtliga maskiner fungerar och visas på guidade visningar. I utställningen Textil kraft har paralleller dragits mellan hur det var då i Borås och hur det är nu i världen, exempelvis i Bangladesh. Den speglar utvecklingen av historien och har även en framtidsdel som ser på hur materialutveckling och miljötänk.

NAVET
Navet är en plats fylld av experiment, upplevelser och utmaningar i en spännande miljö. Navet är ett så kallat science center, där en får upptäcka hur teknik, naturvetenskap och matte hänger ihop. Lotta Johannson, verksamhetschef guidade oss och vi fick träffa flera av pedagogerna i form av Celsius, Sonja Kavelerski, Alan Touring och Fru Ek. Science centret har otroliga lokaler och jobbat mycket med att allt ska kännas som en helhet både i innehåll och form. Ett besök hit rekommenderas med barn!EKVATION
Den azerbajdzjanske konstnären och skulptören Faig Ahmed utforskar mönster och symboler i orientaliska mattor och omformar dem i nya berättelser som tar över hela rummet. Separatutställningen är hans första i Norden och visar nya platsspecifika verk och unika metoder. Ahmed är ansedd som en av de tio mest intressanta textilkonstnärer just nu och har fått mycket internationell uppmärksamhet.  Curatorn Medeia Ekner visade oss runt och det gav en härlig känsla att vi fick känna på alla verk och material.