TILLSAMMANS PÅ VATTEN, VÄGAR OCH SPÅR – vann Årets utställning 2022!

Föreningen Forum för utställare presenterar stolt, för femtonde året i rad, priset Årets utställning!

Vinnaren för 2022 är utställningen TILLSAMMANS PÅ VATTEN, VÄGAR OCH SPÅR, producerad av Spårvägsmuseet.

Priset ges till den utställning som under året bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige.

Juryns motivering:

Direkt med klivet genom entrén tas besökaren med på en historisk resa där kollektivtrafikens fordon står i centrum. Att resa kollektivt är att resa tillsammans. Inga särlösningar för vuxna och barn – allt för alla, tillsammans. I varje detalj finns berättelsen. Genom att verkligen låta skeenden, material och detaljer från kollektivtrafikens värld ta plats och breda ut sig i hela utställningsrummet blir besökarens resa aldrig tråkig. 

En extern jury har bland tre finalister röstat fram Tillsammans på vatten, vägar och spår till Årets utställning 2022. Tävlingen utlystes under hösten 2022. De tre finalisterna var:

Kraftverk – hantverk i en ny tid, Sven-Harrys konstmuseum.

Stora Blå, Sjöfartsmuseet Akvariet.

Tillsammans på vatten, vägar och spår, Spårvägsmuseet.

 

Juryn som bestod av Mattias Ståhldal, TAS studio; Mathias Strömer, Gotlands museum och Gunilla Sillström, Forum för utställare valde slutligen Tillsammans på vatten vägar och spår till årets utställning och vinnare i tävlingen 2022.

 

Finalisterna valdes utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Priset består förutom ära och diplom av en fin vandringsplakett att stoltsera med