Nyhetsbrev hösten 2018

Hej medlem!

Det har varit en lång varm sommar och jag hoppas att du har kunnat koppla av och njuta. Kanske har du också besökt någon ny spännande utställning? I höst kan du i så fall skicka en nominering, eller flera, till Årets utställning. Vi kommer även att bjuda in till spännande aktiviteter. Här kommer en beskrivning av vad som hänt och vad som är på gång i föreningen.

VÅRVANDRINGEN  8 JUNI 2018

Dagen inleddes den 8 juni på Scenkonstmuseet med ett föredrag och samtal om vinnaren av Årets utställning ”…and it’s gone” med producenterna Carina Reich och Bogdan Szyber. Lunch intogs i parken bakom Vasamuseet. Därefter fortsatte vi med ett besök på Vasamuseet. Utställningsproducent Johan Gustavsson med kollegor presenterade utställningen Kvinnorna. Vårvandringen avslutades med ett samtal med fokus på tema berättelse. Deltog gjorde ca 20 personer. Det blev en givande dag med intressanta diskussioner.

 

Save the date!

HÖSTVANDRING i Göteborg

Onsdag 28 november 2018

Samling klockan 10.00 vid Göteborgs Konsthalls entré på Götaplatsen

Preliminärt program:

Förmiddagen ägnas åt besök på Göteborgs Konsthall (utställningen Innan vi glömmer, kanske också en presentation av konsthallens kommande verksamhet och planer) samt Göteborgs konstmuseum (Årets museum 2018) och Hasselblad Center.

Lunch i anslutning till konsthallen.

Eftermiddagen blir en visning bakom kulisserna på Röhsska museet kl 14, samt en presentation av projektet Akademigalleriet (av Jonas Fridén HDK) samt troligtvis ett besök på Världskulturmuseet och utställningen Korsvägar.

Avlutning 16.30 med fortsättning AW tillsammans och på kvällsöppna museer/konsthallar som stänger kl 20.

Höstvandringen är gratis för dig som medlem i Forum för utställare.  Vi står för arrangemanget, lunch och fika. Du eller din arbetsgivare står för resa och din arbetstid. Passa på att anmäla dig redan idag men senast 20 nov till pernilla.tenje@shm.se ange också om du har några speciella matpreferenser i anmälan (dvs om du absolut måste ha kött och fisk eller nåt du inte tål)

GÄSTSKRIBENT PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM

Brukar du besöka utställningar ofta eller ska du göra en spännande resa med utställningsfokus? Då skulle du kunna bli gästskribent för Forum för utställare under en begränsad tid. Är du intresserad? Hör i så fall av dig till info@forumforutstallare.se

VANDRINGSUTSTÄLLNINGAR

Behöver du en ny utställning under en begränsad tid? Eller har du en utställning att låna ut? På vår hemsida finns nu nästan 50 vandringsutställningar på olika teman och för olika rum. Informationen hittar du här:  https://forumforutstallare.se/vandringsutstallningar/

NYA STYRELSEN

Här följer en lite närmare presentation av oss i styrelsen och vad vi, var och en, tycker är viktigt.

Ordförande: Carina Karonen, utställningsproducent vid Statens maritima museer/Marinmuseum, Karlskrona.

–          Jag vill utveckla det kompetensnätverk som finns i Forum för utställare så att vi tillsammans genom alla våra olika utställningar kan bidra till starka upplevelser och ny kunskap för en allt bredare publik.

Sekreterare: Samuel Thelin, Malmö museer, Malmö.

–          I en utställning är det avgörande att det finns en helhet mellan innehåll, formgivning och upplevelse och att den historia vi vill berätta kommer fram på rätt sätt. Utställningen ska beröra, engagera och lära. Fram med föremålen, de är museernas speciella tillgång, de ska visas, exponeras och lyftas.

Kassör: Lars Annersten, Scenkonstmuseet, Stockholm.

–          Jag älskar utställningens möjligheter att kombinera känsla, lärande, upplevelse, dialog och mänskliga möten och vill gärna vara med i sammanhang som utvecklar utställningsmediet.

Medlemsansvarig: Pernilla Tenje, Statens historiska museer, Stockholm.

–          Jag är med i Forum för utställare. Får min Inspiration från utställningar med en hög nivå på spännande innehåll. Mitt hjärta klappar extra för form och metod i utställningsproduktionerna. Juryarbetet under de här åren, med Årets utställning har varit oerhört givande!

Webb och sociala medier: Olof Löf, frilansande curator, Stockholm.

–          I utställningar där föremål sätts i en kontext och förmedlar en historia, där kulturhistoria levandegörs skapas det möten där ny kunskap uppstår. I en alltmer globaliserad värld ger museer och utställningar möjligheter till dessa möten och Forum för utställare kan bidra till kunskapen. 

Årets utställning: Hedvig Bruzaeus, utställningsproducent och pedagog på Postmuseum i Stockholm.

–          Jag är fascinerad av utställningsmediet och vill vara med och bidra till utvecklingen av det – starka helhetsuppleveler som berör är något jag alltid strävar efter.

Vår- och höstvandring: Åsa Adolfsson, Tidigare utställningsproducent på Kvinnohistoriskt museum, nu konstpedagog på Umeå konsthall/Umeå kommun.

–           Jag brinner för att tillgängliggöra utställningarna utifrån ett besökarperspektiv, oavsett om det är konst eller kulturhistoria!

Oss når du lättast via info@forumforutstallare.se . Våra enskilda kontaktuppgifter finns på hemsidan:

https://forumforutstallare.se/kontakt/

Ha en riktigt fin höst!

/Forum för utställares styrelse genom Carina Karonen