Nyhetsbrev 3 2019

Nyhetsbrev 3 2019

Hej medlem!

Hoppas att sommaren har varit fin och att den dröjer sig kvar ännu en tid, kanske som ett minne när dagarna blir kortare och kallare. Även om vi går mot mörkare tider nu så har vi en spännande höst framför oss! Det är något att se fram emot!

Förra året bjöd vi in till höstvandring och det gör vi även i år. Denna gång besöker vi en ort i söder. Hoppas att du har möjlighet att delta! Snart är det också dags att börja nominera förslag till Årets utställning 2019 – vårt fina pris. Fundera redan nu på vilka utställningar du vill nominera! Detta och mycket annat kan du läsa om i nyhetsbrevet. Väl mött!

 

MEDLEMSENKÄT

Vi vill veta vad Du tycker att Forum för utställare ska fokusera på framöver!

Därför kommer vi att skicka ut en enkät via alla-mailen under september månad. Den tar cirka 5 minuter att svara på. Håll utkik!

 

HÖSTVANDRING – SAVE THE DATE!

När: 5 november 2019

Var: Lund

 

PROGRAM

10.00 Kulturen

Samling i huvudentrén.  Registrering och fika.
Utställningschef Christian Penalva hälsar välkommen.

10.30 Katja of Sweden

Konservator/utställningsproducent Anna Sanfridsson visar utställningen.

Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg.
2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Kulturen firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.
11.00 Fokus Sápmi

Utställningsproducent Sofie Bergkvist visar utställningen och håller därefter ett samtal om utställningen.

Utställningen Fokus Sápmi skildrar samernas historia och nutid i Sverige med utgångspunkt i den samiska föremålssamling som finns på Kulturen. Men hur gör man en utställning kring en historia som nästan aldrig har berättats ur samers perspektiv? Och hur hantera föremål som vi inte vet hur de hamnat i samlingarna? Sofie Bergkvist berättar om det konkreta arbetet med att synliggöra personer, vända perspektiven och välja berättelse med fokus på Sápmi.

12.00 Lunch på Kulturen

13.00 Skissernas museum. OBS! Medtag medlemskort RSM eller ICOM.

Visning av museichef Patrick Amsellem
Skissernas Museum – är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

14.30 Vattenhallen

Science center vid Lunds universitet, LTH.

Verksamhetschef Monica Almqvist kommer att vara på plats för att berätta om Vattenhallens verksamhet. Vi får vara med på en rundtur och testa några experiment. Fikapaus utlovas.

17.00 Avslutning på en bar i närheten av stationen (för den som hinner och vill)

 

ANMÄL DIG!

Höstvandringen är gratis för dig som medlem i Forum för utställare.  Vi står för arrangemanget, lunch och fika. Du eller din arbetsgivare står för resa och din arbetstid.

Passa på att anmäla dig redan idag till samuel.thelin@malmo.se
Deadline 1: a november!

Ange om du önskar specialkost eller har andra behov vi behöver känna till. Vi ser fram emot en spännande dag med mycket inspiration och goda samtal om utställningar!

 

ÅRETS UTSTÄLLNING 2019 – Snart dags att nominera

Det ärofyllda priset “Årets utställning 2019” kommer att delas ut vid Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Visby den 27-29 april 2020. För att det ska kunna koras en vinnare behöver vi era nomineringar, så ut och spana! Vem som helst kan nominera under perioden 23 november till 23 december. Det är med andra ord öppet för fler än medlemmar! Vi kommer att skicka ut en särskild inbjudan i samband med att nomineringsperioden påbörjas.

 

INFORMATIONSVÄGAR

Forum för utställare är till för alla medlemmar och det finns olika sätt att få information. Genom att använda mailadressen alla@forumforutstallare.se når du snabbt alla medlemmar med en utställningsfråga och det brukar gå snabbt att få svar!

Ett annat sätt är att gå med i vår Facebookgrupp, där du först måste skicka en förfrågan om att få vara med. Sök på ”Forum för utställare” under ”Grupper”. I gruppen kan du också ställa frågor eller ge tips som andra kan tänkas vara intresserade av.

Vi finns även på Instagram, och där hittar du oss genom att söka på ”utstallare”.

vår hemsida finns möjlighet för medlemmar att både sprida och hitta information om vandringsutställningar. Vi har just nu 56 vandringsutställningar på olika teman och för olika rum. Informationen hittar du här:  https://forumforutstallare.se/vandringsutstallningar/

 

Styrelsen når du lättast via info@forumforutstallare.se . Våra enskilda kontaktuppgifter finns på hemsidan: https://forumforutstallare.se/kontakt/

 

 

Välkommen att delta i föreningens alla mötessammanhang under året!

/Forum för utställares styrelse genom Carina Karonen, ordförande