Nyhetsbrev #2 2020

Hej medlem!

Hoppas ni alla mår okej i dessa tider av isolering, osäkerhet och oro! Med stängda museer och hårt drabbade kulturarbetare och kulturinstitutioner. Precis som alla har också vår förening påverkats av Coronavirusets spridning, och därför höll vi ju årsmötet digitalt, med varierande tekniska problem. Nu har vi också blivit tvungna att ställa in vårvandringen. Men ser fram emot höstens aktiviteter med workshop på vårmötet tillsammans med FUISM och en fyllig höstvandring under senhösten.

ÅRETS UTSTÄLLNING 2019 – prisutdelning

Det ärofyllda priset “Årets utställning 2019” kommer som vanligt att delas ut vid Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Visby som nu har flyttats till den 7-9 september.

Hoppas vi ses där!

NYA I STYRELSEN

Här följer en kort presentation av oss alla, både nya och gamla, i styrelsen. Alla berättar kort om en utställningsupplevelse som gjort intryck.

Johanna Rylander, Ordförande, utställningsproducent på Malmö Museer

”En utställning som jag ofta tänker på trots att det är över tjugo år sedan jag såg den är Sensation på Royal Academy i London 1997. Då fick jag upp ögonen för berättande genom konstnärliga verk och föremål, framför allt genom Tracy Emins tält. En annan stor favorit är Biologiska museets vackra och okommenterade diorama. Tänk att få kombinera dessa, berättande i ett naturhistoriskt diorama!  

Jonas Olsson, sekreterare, Projektledare på Curiosum (nytt science center i Umeå).

”En utställningsupplevelse som var speciell för mig var när en Star Wars utställning kom till Örnsköldsvik 2008. Det visades originalmodeller och utställningen hade ingredienserna, tillräckligt djup i pompekunskap kring Star Wars, så det blev en härlig upplevelse. Idag kommer jag inte ihåg mer än vissa detaljer från utställningen och att vi gick genom utställningen med ett ”Aaah” och ett ”Ååhh”. Det kom hela 48 000 besökare till den utställningen vilket inte är illa under en sommar i Örnsköldsvik.”

Lars Annersten, kassör, Projektledare för utställningar och pedagogik på Scenkonstmuseet.

Utställningen Nachlass av gruppen Rimini Protokoll är nog en av mina starkaste utställningsupplevelser på sistone. Jag besökte den när den visades i Berlin för några år sen. I ett förtätat format fick man genom film och scenografi möta personer som av olika anledningar förberedde sitt avsked och sin död. Gestaltningen utgjordes av ett större väntrum och åtta mycket små ”besöksrum” bakom vars dörr åtta gripande historier rullades upp på några minuter. Dörrarna till besöksrummen öppnades automatiskt efter bestämda tider som räknades ner utanför varje dörr och stängdes strax igen när du väl gått in.  Gruppen iscensätter angelägna frågor i format som ofta kombinerar utställningsmediet och scenkonst. Utställningen Nachlass ställde existentiella frågor i anslutning till en pågående dödshjälpsdebatt.”

Martin Törnros, ledamot, frilansande UX-designer och utvecklare av interaktiva installationer i egen firma Interaktiva rum, samt deltid på statens forskningsinstitut RISE.

”En utställning som jag verkligen gillar är Futuriums (Berlin) permanenta utställning och interaktiva labbmiljö. Utställningen diskuterar hur vi vill och behöver leva i framtiden, såväl till varandra som till naturen och tekniken och väcker många intressanta tankar. Futurium bjuder på storskalig och inspirerande arkitektur och mängder med genomtänkta interaktiva inslag, utan att ge en känsla av att tekniken används för teknikens skull.”

Anna Asker, ledamot, scenograf och utställningsformgivare/producent, frilans, just nu A&E Scenografi & Utställningar AB, basutställning för Länsmuseet i Gävleborg.

”En utställning jag minns, som ger en rumslig helhetsupplevelse där gestaltning, arkitektur och innehåll är oerhört gripande är Judiska museet i Berlin. Jag blev verkligen inspirerad av Pipilotti Rist på Lousiana, en lustfylld utställning och Louise Bourgeois på Moderna Museet som hade en intressant arkitektonisk inramning som lyfte men inte lade sig i konstverkens egna starka uttryck.”

Hedvig Bruzaeus, Ledamot, utställningsproducent och pedagog på Postmuseum.

”Det finns många utställningar jag minns, men två starka fysiska upplevelser är Tutankhamun-graven och skatternas utställning och Osynlig utställning som visades på Historiska museet för många år sedan.”

Matilda Bengtsson, ledamot, Projektledare och utställningsproducent hos koncept- och designbyrån Expology.

”Jag hade möjlighet att besöka African American History and Culture Museum i Washington DC när det var relativt nyöppnat. När jag var där satt Barack Obama, USA första svarta president, sin sista tid i Vita huset och Donald Trump hade precis vunnit valet. Det var en speciell tid och jag blev starkt berörd av de många fruktansvärda och tragiska levnadsöden som presenterades och samtidigt inspirerade och styrkt av de rättighetskämpar som fanns med i utställningarna.”

MEDLEMSAVGIFTEN – påminnelse

Glöm inte betala medlemsavgiften!  Vi vet att flera av er som jobbar på offentliga institutioner numera omfattas av den nya lagen om elektronisk fakturering. Om ni omfattas av den nya lagen och vill få e-faktura, hör av er med information och fakturauppgifter till info@forumforutstallare.se så att vi kan skicka e-faktura framtiden. Just nu saknar vi information om fakturauppgifter från flera av er för att kunna göra det.

INFORMATIONSVÄGAR

Forum för utställare är till för alla medlemmar och det finns olika sätt att få information. Genom att använda adressen alla@forumforutstallare.se når du snabbt alla medlemmar med en utställningsfråga och det brukar gå snabbt att få svar!

Ett annat sätt är att gå med i vår Facebookgrupp, där du först måste skicka en förfrågan om att få vara med. I gruppen kan du också ställa frågor eller ge tips som andra kan tänkas vara intresserade av.

Vi finns även på Instagram under användarnamnet ”utstallare”.

På vår hemsida finns möjlighet för medlemmar att både sprida och hitta information om vandringsutställningar. Vi har just nu 56 vandringsutställningar på olika teman och för olika rum. Informationen hittar du här:  https://forumforutstallare.se/vandringsutstallningar/

Styrelsen når du lättast via info@forumforutstallare.se . Våra enskilda kontaktuppgifter finns på hemsidan: https://forumforutstallare.se/kontakt/

Ta hand om er!

/Forum för utställares styrelse genom Johanna Rylander, ordförande