Nyhetsbrev 2 2019

Hej medlem!

 

Hoppas att påsken har varit fin! Här i Karlskrona har det varit varmt och soligt, vilket påminner om att sommaren snart är här.

 

VÅRVANDRING – SAVE THE DATE!

När? Måndagen den 27 maj 2019

Var? Norrköping

Ett program kommer att skickas ut inom kort, men gör redan nu plats i kalendern för denna aktivitet!

 

ÅRSMÖTET OCH NYA STYRELSEN

Den 14 mars hade föreningen Forum för utställare årsmöte på Postmuseum i Stockholm. Ett trettiotal medlemmar deltog. Två ledamöter, Pernilla Tenje och Åsa Adolfsson, avtackades. Förutom årsmöte genomfördes en inspirationsworkshop om publikvänlighet tillsammans med Kicki Eldh och Mathias Strömer från Riksantikvarieämbetet.

 

Till ny styrelse valdes:

Carina Karonen, ordförande

Samuel Thelin, sekreterare

Lars Annersten, kassör

Hedvig Bruzaeus, ledamot och medlemsansvarig

Olof Löf, ledamot och ansvarig sociala medier

Johanna Rylander, ledamot och webbansvarig

Anna Asker, ledamot och ansvarig Årets utställning

 

ÅRETS UTSTÄLLNING

Under Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte den 9 – 11 april i Östersund delade vi ut priset Årets utställning 2018. Tre finalister hade korats genom en omfattande urvalsprocess:

Next level craft, Textilmuseet i Borås

Decode the code, Visualiseringscenter C i Norrköping

Play beyond play, Tekniska museet i Stockholm

 

För andra året i rad lät vi en jury bedöma finalisterna och utse en vinnare. Juryn bestod denna gång av Carina Reich, som är frilansande konstnär och som representerade förra årets vinnare av Årets utställning; Patrik Larsson, som är masterstudent på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg; samt Carina Karonen, som var styrelsens representant.

 

Priset Årets utställning 2018 gick till Next level craft, Textilmuseet i Borås. Motiveringen lyder:

När du träder in i denna magiska värld möter du en procession av mystiska sagoväsen. I detta fantasifulla multikonstverk där ljud och ljus skapar ett fiktivt dygn kittlas alla dina sinnen. På ett innovativt sätt visas nyskapande slöjd i form av konstnärliga gestalter. Genom en tvärdisciplinär metod har kreatörerna till de specialgjorda verken under ledning av konstnären Aia Jüdes skapat en inspirerande utställning där besökaren kommer nära föremålen och erbjuds en generationsöverskridande upplevelse.

Vinnarna av Årets utställning 2018. Aia Jüdes längst till vänster.

I samband med Vårmötet höll Forum för utställare ett av de valbara seminarierna tillsammans med finalisterna till Årets utställning. Där presenterade vi föreningen och hur processen att välja finalister, och till slut en vinnare, till priset Årets utställning ser ut. Finalisterna fick också tid att presentera sina utställningar.

 

EKONOMI OCH MEDLEMSSKAP

En av de större frågor styrelsen kommer att arbeta med under året är hur vi ska får balans i föreningens ekonomi. Hittills har föreningens enda inkomstkälla varit de medlemsavgifter vi får in. Medlemsavgiften har haft samma nivå på 350 SEK (150 SEK för studerande) i flera år. Om du inte har fått en faktura för medlemsavgiften i år är det viktigt att du kontaktar oss!

 

Detta erbjuder vi er som är medlemmar: kompetensutvecklande aktiviteter, tillgång till ett brett kompetensnätverk via alla@forumforutstallare, möjlighet att marknadsföra sin vandringsutställning eller sig själv på föreningens hemsida och mycket annat.

 

En fråga som togs upp under årsmötet är om vi ska ha personligt eller institutionellt medlemskap i föreningen. Det finns ingenting i stadgarna som föreskriver att den ena eller andra formen ska användas. Det är däremot inte självklart att museerna är intresserade av att vara institutionsmedlemmar hos oss – det är något vi i styrelsen kommer att titta vidare på under året och kanske gör vi det i samverkan med andra museiföreningar som exempelvis FUISM.

 

INFORMATIONSVÄGAR

Forum för utställare är till för alla medlemmar och det finns olika sätt att få information. Genom att använda adressen alla@forumforutstallare.se når du snabbt alla medlemmar med en utställningsfråga och det brukar gå snabbt att få svar!

Ett annat sätt är att gå med i vår Facebookgrupp, där du först måste skicka en förfrågan om att få vara med. Sök på ”Forum för utställare” under ”Grupper”. I gruppen kan du också ställa frågor eller ge tips som andra kan tänkas vara intresserade av.

Vi finns även på Instagram, och där hittar du oss genom att söka på ”utstallare”.

På vår hemsida finns möjlighet för medlemmar att både sprida och hitta information om vandringsutställningar. Vi har just nu 59 vandringsutställningar på olika teman och för olika rum. Informationen hittar du här:  https://forumforutstallare.se/vandringsutstallningar/

 

Styrelsen når du lättast via info@forumforutstallare.se . Våra enskilda kontaktuppgifter finns på hemsidan: https://forumforutstallare.se/kontakt/

 

Välkommen att delta i föreningens alla mötessammanhang under året!

/Forum för utställares styrelse genom Carina Karonen, ordförande