Nyhetsbrev #1 2023

Nyhetsbrev #1 2023

Hej medlem!

Nu har vi för femtonde året i rad delat ut priset Årets utställning! Årets vinnare är Spårvägsmuseets utställning Tillsammans på vatten, vägar och spår. Den 14 juni kan du lyssna på en digital visning av utställningen och den 16 juni presenterar Sjöfartsmuseet Akvariet utställningen Stora Blå.

På årsmötet och vårvandringen i Göteborg avtackade vi av våra tidigare styrelsemedlemmar: Anna Asker, Johanna Rylander och Matilda Bengtsson. I nyhetsbrevet presenterar vi våra nya styrelsemedlemmar: Mårten Jansson, Eva Goffe och Ebba Tham.

LUNCHVISNINGAR – ÅRETS FINALISTER
Under juni kommer vi att ha lunchvisningar med två av finalisterna till årets utställning.

Tillsammans på vatten, vägar och spår, Spårvägsmuseets i Stockholm
Den 14 juni kl. 12.00-13.00
Eva Ramberg, museichef, berättar om hur det var att bygga utställningen, om utmaningar och överraskningar. Blev det som vi tänkte? Vad skulle vi ha gjort annorlunda?
Tillsammans på vatten, vägar och spår är en av Spårvägsmuseets nya basutställningar som öppnade 2022 i nya lokaler i Hjorthagen i Stockholm. Utställningen berättar om lokaltrafikens historia i Stockholm och blandar lok och vagnar med konst och graffiti.
Här är länk till lunchvisningen Tillsammans på vatten, vägar och spår: https://umu.zoom.us/j/61294875307

Stora Blå, Sjöfartsmuseet Akvariet, Göteborg
Den 16 juni kl. 12.00-13.00
Maria Aunell och Maja Björk Lindahl, utställningsproducenter för Stora blå, presenterar utställningen.
Stora blå är Sjöfartsmuseet Akvariets nya barnutställning som öppnade 2022. I utställningen får barn och vuxna lära känna havet genom fem fantastiska miljöer.
Här är länk till lunchvisningen Stora blå: https://umu.zoom.us/j/67683300996

UTSTÄLLNINGARNAS MUSEUM På utställningarnas museum kan du titta på tidigare bidrag till Årets utställning: https://forumforutstallare.se/utstallningarnas-museum/
Saknar du någon utställning eller vill du justera något? Hör av dig till oss i styrelsen på adressen: info@forumforutstallare.se.

MUSEIFOLK GÅR PÅ MUSEUM
“Museifolk går på museum i..” arrangeras för och av medlemmar i syfte att lära känna museifolk och våra museer i Sverige lite bättre. Är du intresserad av att arrangera något? Hör av dig till styrelsen info@forumforutstallare.se! Nu är det dags för årets första träff i Lund.

Skissernas museum i Lund
Den 15 juni kl. 16.00
Nu har det äntligen blivit dags att ses igen! Torsdagen 15 juni 15.50 (visningen börjar 16.00) bjuder vi in till visning av utställningen ARKITEKTUR SKULPTUR på Skissernas Museum. Ansvarig intendent Ann Landgren visar och berättar om utställningen. Efter visningen går vi till museets restaurang för dryck och mingel. Inträde bekostas av varje medlem, fri entré mot uppvisande av ICOM, Sveriges museer, Sveriges arkitekter, KRO mm. Anmäl er till ebbatham@gmail.com.se (helst innan 12/6)

ÅRETS UTSTÄLLNING
Årets utställning Tillsammans på vatten, vägar och spår är en utställning som öppnar dörrar för både vana och ovan museibesökare, turister och stockholmare, tågentusiaster och konstälskare.
Priset ges till den utställning som bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige. Tävlingen utlystes under hösten 2022 och 47 bidrag skickades in. Styrelsen för Forum för utställare valde ut tre finalister utifrån kriterierna: bästa berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Finalisterna var:
• Kraftverk – Hantverk i en ny tid, Sven-Harrys Konstmuseum
• Stora Blå, Sjöfartsmuseet akvariet
• Tillsammans på vatten vägar och spår, Spårvägsmuseet /Trafikförvaltningen

NYA I STYRELSEN
Eva Goffe
Eva Goffe arbetar som enhetschef på Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen och ansvarar för tävlingen årets utställning.
”Tycker det är det roligaste jobb man kan ha, att få jobba med utställningar. Att få vara kreativ på så många olika sätt. Det går jag igång på! Jag har jobbat mycket med publik verksamhet och har också en geologutbildning som jag har sådan nytta av när jag ska balansera mellan kunskap och upplevelse. I Forum för utställare träffar jag så många som inspirerar och tillför!”

Mårten Janson
Mårten Jansson arbetar som projektledare på Statens historiska museer och är föreningens nya kassör.
”Utställningsmediet har fascinerat mig sedan jag var barn – jag tror det handlar om detta med att berätta i tre dimensioner och med alla upptänkliga narrativa verktyg. Jag är tacksam för att få vara med och bidra till dess utveckling tillsammans med denna sköna och proffsiga grupp. Något som engagerar mig lite extra är hur museerna tar tag i de komplexa hållbarhetsfrågorna. Utställningsproduktioner är sällan hållbar, varken för människor eller miljö. Men det finns vägar framåt!”

Ebba Tham
Ebba Tham är Arkitekt MAA och curator som arbetar med form och rum med fokus på utställning. Ebba är ansvarig för föreningens sociala medier.
”Det bästa med en utställning är, förutom innehållet, människorna som skapar den. I forum för utställare träffar jag kunniga och engagerade kollegor från hela landet. Jag är utbildad arkitekt och hoppas kunna bidra med erfarenheter som både curator på museum och frilansande utställningsformgivare.”

ALLA-MEJLEN

Om du vill nå alla medlemmar kan du använda alla-mejlen: alla@forumforutstallare.se. Här kan du få tips från kollegor, kontakter inom utställningsmediet och diskutera intressanta ämnen.

HAR VI RÄTT ADRESS TILL DIG?
Snart skickar vi ut fakturorna för årets medlemsavgift. Har du bytt adress eller kräver din organisation e-faktura? Meddela oss omgående på adressen: medlem@forumforutstallare.se

Forum för utställares styrelse genom Gunilla Stillström, ordförande