HOT OCH HAT

 

Nu drar höstens lunchseminarieserie kring temat hot och hat igång. För att göra programmet så spännande och brett som möjligt har vi breddat tolkningen av vad hot och hat är. Vår tolkning innefattar nu starka och kontroversiella berättelser i museers arbete, utställningsprocesser och/eller utställningar. Seminarieserien är ett samarbete mellan Forum för utställare och FUISM.

 

5 oktober: The Colston display in Bristol – Lisa Graves

Höstens första lunchseminarium hålls av Lisa Graves, World Cultures and Archaeology Curator på Bristol Museum and Art Gallery I Storbritannien.

 

Den 7 juni 2020 hölls en en Black Lives Matter protest i Bristol. Under protesten revs en staty av Edward Colston ned. Colstons familj spelade en aktiv roll i handeln av över 84 000 förslavade afrikanska invånare. (inklusive 12 000 barn). När Colston dog donerade han mycket pengar till välgörenhet. Därför beslutades det, 170 år efter hans död, att en staty skulle resas över honom. Trots att Colstons roll i slavhandeln var allmänt känd i vissa kretsar, minskade populära historier och offentliga berättelser den. De lyfte fram hans filantropi istället.

 

Lisa Graves kommer att berätta mer om hur de ställer ut statyn nu och deras arbete kring hur den ska passa in i framtidens historieberättande.

 

Presentationen hålls på engelska

Läs mer här: https://www.bristolmuseums.org.uk/m-shed/whats-on/the-colston-statue-what-next/

 

Länk till seminariet 5/10 12-12.45: https://umu.zoom.us/j/68402629228

 

 

26 oktober: Antisemitismen då och nu ur ett museipedagogiskt perspektiv – Angelica Ruckstuhl

 

Angelica Ruckstuhl, museipedagog på Judiska museet i Stockholm, berättar om antisemitismen i Sverige, både historiskt och i nutid.

 

Via en historisk överblick över antisemitismen leds vi in på hur samtiden ser ut. Hon kommer att berätta om vad hon och kollegorna möter för fördomar och åsikter bland besökare idag, vilka strategier man har och hur man arbetar med dessa frågor på museet.”

Länk till seminariet 26/10 12-12.45: https://umu.zoom.us/j/62794245344

 

 

23 november: Utställningen om Tvångsförflyttningar på Ájtte – Elina Nygård

Elina Nygård, enhetschef på publika avdelningen på Ájtte, berättar om Ájttes utställning om Tvångsförflyttningar bland samer samt om EU-projektet Identity on the line. Se en film om projektet här: https://www.youtube.com/watch?v=CJR8W6Ht7gc

 

Identity on the Line handlar om olika migrationsprocesser som har utspelats i Norge, Sverige, Danmark, Polen, Litauen, Slovenien och Kroatien under de senaste 100 åren. De deltagande museerna har intervjuat tidigare migranter och deras efterlevande. Det insamlade materialet ligger till grund för utställningar i respektive land och resultaten kommer att sammanföras i en gemensam vandringsutställning i Europa, publikationer, skolmaterial och workshops för museianställda. www.ajtte.com/identity-on-the-line/

Länk till seminariet 23/11 12-12.45: https://umu.zoom.us/j/69554321319

 

9 december: Myndigheten för kulturanalys – Joakim Boström Elias

 

Joakim Boström Elias, analytiker på Myndigheten för kulturanalys berättar om rapporten ”Utsatta museer? En kartläggning av skadegörelse, hot och våld mot museer i Sverige” som kom 2017 https://kulturanalys.se/publikation/utsatta-museer/. Det planeras också för ett kommande projekt inom området, för en nordisk kontext som Joakim kommer att presentera.

 

På vart tredje museum har personalen någon gång utsatts för våld och hot under 2015. Hot och trakasserier mot besökare har förekommit vid vart tionde museum. Det framkommer i Myndigheten för kulturanalys rapport ”Utsatta museer?”

 

I rapporten framkommer också att två tredjedelar (66 av de 98 svarande) av museerna har råkat ut för någon form av skadegörelse eller stöld under 2015. Den i särklass vanligaste typen av skadegörelse uppges vara klotter.

 

Länk till seminariet 9/12 12-12.45: https://umu.zoom.us/j/62777121158