Dags att nominera till Årets utställning 2018

Dags att nominera till Årets utställning 2018

Forum för utställare, som är en branschförening, bjuder härmed in till att nominera utställningar producerade och visade i Sverige under 2018. Priset ges till den utställning som bedöms bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige och delas ut i samband med Sverige museers vårmöte i Östersund den 9-11 april 2019. Vinnaren får, förutom ära och diplom, en fin vandringsplakett att stoltsera med.

Årets utställning väljs utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod. Alla kan nominera en utställning! Man behöver alltså inte vara medlem i föreningen. De nominerade får sedan skicka en motivering som beskriver på vilket sätt utställningen har bidragit till utvecklingen av utställningsmediet. Föreningens styrelse väljer därefter tre finalister som granskas av en extern jury vilken utser vinnaren.

  • Vi vet att det har producerats många spännande utställningar under det här året och hoppas därför att de också nomineras, säger Hedvig Bruzaeus, som ansvarar för Årets utställning.

Förra årets vinnare var utställningen ”…and its gone”, producerad av Scenkonstmuseet i Stockholm. Originalidé och formgivning av Bogdan Szyber och Carina Reich. Juryns motivering löd:

Från titel till innehåll, har en modig nytänkande utställning skapats för att gestalta ögonblickets flyktighet. I ett känsloväckande möte med det försvunna ögonblickets arkiv får besökaren uppleva, upptäcka och gå vilse bland hyllmeter av arkivboxar till brädden fyllda av tomhet. Här ryms lämningar av beröring, känslor, tårar och skratt – lika mångfacetterat som publikens individuella upplevelser. Med stor tilltro till konstens förmåga att beröra får besökaren vara med om ett performance konstverk som Scenkonstmuseet givit föredömligt stor frihet. Scenkonstens flyktighet fångas – ”…and it´s gone”.

Mer information om Årets utställning finns på https://forumforutstallare.se/arets-utstallning/

Kontaktpersoner: