Årets utställning 2014 – Framtidsland

Ikväll på Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Sigtuna har föreningen Forum för utställare för sjunde året i rad delat ut priset Årets utställning. Priset ges till den utställning som under föregående år bäst har bidragit till att utveckla utställningsmediet i Sverige.

Vinnaren av priset Årets utställning 2014 är: Framtidsland, producerad av Arbetets Museum i Norrköping.

Juryns motivering:

”Engagerande frågor i aktuellt ämne möter lekfull gestaltning. Utifrån ungdomars visioner inspireras besökaren till egna kreativa lösningar för ett hållbart samhälle. Med ett deltagande, starkt metodutvecklat innehåll och en flexibel design har Arbetets museum skapat en konsekvent genomförd och inspirerande utställning.”

Forum för utställares medlemmar har bland tre finalister röstat fram Framtidsland till Årets utställning 2014. Övriga två finalister kom på en delad andraplats. Under hösten utlyste Forum för utställare nomineringar till Årets utställning 2014. 21 utställningar nominerades, Styrelsen tog i ett juryförfarande fram tre finalister. Finalisterna var:

Framtidsland, Arbetets museum, Norrköping
Maktspel, Livrustkammaren, Stockholm
I tavlornas värld, Jamtli, Östersund

Dessa har valts utifrån bästa utveckling av utställningsmediet med fokus på; berättelse/dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metoder. Priset består förutom ära och diplom i en fin vandringsplakett att stoltsera med på Arbetets museum under 2015.

Läs mer om priset på: www.forumforutstallare.se
Läs mer om Arbetets museum på: www.arbetetsmuseum.se

Kontakt:
Forum för utställare, Bianca Leidi, ordförande, telefon: 010-456 12 35 bianca.leidi@varldskulturmuseerna.se
Arbetets museum, Johanna Haverlind, utställningschef, telefon: 011-23 17 02 johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

2015-04-15 17.38.48 2015-04-15 17.40.30