RESAN TILL EGYPTEN – EN WEBBUTSTÄLLNING FRÅN HALLWYLSKA MUSEET (Hallwylska museet)
2015- 🏅 Medverkande i Årets utställning 2015
Vintern 1900-1901 reste Wilhelmina och Walther von Hallwyl med sällskap till Egypten. De stannade där i fyra månader , deltog i Kairos societetsliv, köpte mattor i basarerna och kryssade på Nilen. Tack vare sällskapsdamen Ida Uhses dagbok från resan och alla de fotografier som familjen köpte och tog själva kan vi ge en utförlig bild av livet som turist i förra sekelskiftets Egypten.
I den helt webbaserade utställningen Resan till Egypten/ATrip to Egypt visas ett urval av bilder och texter från Egyptenresan och besökaren får följa resenärerna på vägen, se var de bodde, vad de åt och köpte och vilka sevärdheter de tyckte var värda att besöka. Wilhelmina och Ida Uhse plockar snäckor vid Röda havet, tvättar handskar på hotellet och köper julklappar. Allt finns dokumenterat i text och bild.
Intrycket av resan växer fram i flera nivåer. Den som vill kan stanna vid den första nivån, se på bilder och läsa korta texter. Det går att zooma i bilderna för att se detaljer. Den som klickar sig vidare kan läsa utdrag ur resedagboken och texter om olika aspekter av livet som resenär vid förra sekelskiftet. Ett klick till och besökaren hamnar i museets databas där man kan ladda ner bilderna för egen användning. Alla bilder är licensierade som Public Domain och fria att använda. På detta sätt blir utställningen tillgänglig för många grupper av användare, som själva kan välja vilken svårighetsnivå och mängd av information de vill ta till sig.
Resan till Egypten är ett nytt grepp för Hallwylska museet. Museet har publicerat digitala utställningar på webben tidigare, men för första gången används ett externt verktyg, tillhandahållet av Google Cultural Institute. Tillsammans med den engelska översättningen ökar det tillgängligheten till utställningen betydligt, jämfört med om den enbart skulle ha visats på den egna webbplatsen. Vi har också delat utställningen på http://exhibitions.europeana.eu/. Vi vill nå ut brett och finnas på många plattformar. Googles navigation är välkänd och lättanvänd för många och ju fler ställen vi finns på, vid sidan av den egna webbplatsen, desto fler kan vi nå ut till.
Den helt digitala utställningen är fortfarande en rar fågel i den svenska museivärlden. Den här utställningen har ingen fysisk förebild, utan bygger på en vilja att visa bilder och arkivmaterial som annars ligger dolda i museets magasin. Den ger en möjlighet att komma nära fotografierna och se detaljer, på ett sätt som ett uppslag ur ett fotoalbum i en museimonter inte kan erbjuda. Den ger också tillgång till materialet på ett nytt sätt eftersom den intresserade kan använda alla bilder till eget skapande. Vi tror och hoppas att vi kommer få många efterföljare på det här spåret.
Läs mer i PDFen eller se utställningen på:
https://artsandculture.google.com/story/OAUxQzZaUh8A8A