Katja of Sweden

Katja of Sweden

Katja of Sweden – en vandringsutställning från Kulturen i Lund.

Katja of Sweden, Katja Geiger, slog igenom som modeskapare i USA på 1950-talet. Hon var Sveriges första internationellt kända modedesigner, arbetade nyskapande och designade sköna kläder för den moderna yrkesarbetande kvinnan. Kläderna gav kvinnor möjlighet att bära bekväma plagg som de kunde röra sig i, och som inte krävde behå eller gördel.  Katjas kläder var inspirerade av och skulle fungera med moderna möbler signerade Bruno Mathsson och Alvar Aalto.

Katja utbildade sig i New York efter andra världskriget, stannade kvar och startade företaget Katja of Sweden 1950. Det blev en världssuccé tack vare en enkel tanke – att vara bekväm i vackra kläder.

Hon återvände till Sverige efter några år och blev den första svenska designern som formgav både kläder och skor. För att göra plaggen lättskötta och strykfria tog Katja tillsammans med företaget Malmö Mekaniska Tricotfabrik (MMT) fram en helt ny produkt, 3T-jersey – Tvätta, Torka, Ta på. Hon arbetade med enkla linjer, gärna i grafiskt svart-vitt eller i starka färger och djärva mönster med inspiration från sydsvensk och etnisk folkkonst.

Katja of Swedens varumärke blev mycket stort internationellt. Hennes design sålde mer i USA, England, Danmark och Tyskland än i Sverige. Det exklusiva varuhuset Harrods i London köpte hela hennes kollektion efter den första visningen i England 1959. Som första svenska modedesigner höll Katja en mycket uppmärksammad modevisning i Paris 1966 som bevakades av stora delar av världspressen.

Katja Geiger, som gick bort 2017, skulle ha fyllt 100 år den 12 januari 2020.

Kulturens vandringsutställning presentera Katjas of Swedens mode från ett internationellt perspektiv, med fokus på 1960- och 70-talens djärva färger och mönster. Utställningen visar ett framsynt skapande i en mansdominerad tid, då kvinnans roll i yrkeslivet inte var självklar.

Målgruppen är textilintresserade i alla åldrar med tyngdpunkt på en ung vuxen publik.

Utställningen byggs av montermoduler som kombineras på olika sätt i utställningsrummet. I montrarna, där mönsterrikedom kontrasterar mot grafisk enkelhet, placeras dockor med Katjaplagg, skor och huvudbonader.

Film, foto och fakta kompletterar föremålsmodulerna i fristående, lättmonterade element.

Katja of Sweden kommer att visas på Kulturen från juni 2019 till februari 2020. Därefter finns den till uthyrning. Detaljerad information och pris skickas på förfrågan i början av 2019.

För mer information:  kontakta Anna Sanfridsson,  telefonnummer 046-350469 eller på mail katjaofsweden @kulturen.com.

© Claes Lewenhaupt

Malmö Mekaniska Tricotfabriksaktiebolag, modell.
Copyright © Claes Lewenhaupt / Malmö Mekaniska Tricotfabriksaktiebolag / Malmö stadsarkiv
Detta fält får inte ändras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729)

Copyright © Malmö stadsarkiv

2015-12-07 Katja of Sweden. Fotograf Stig-Åke Jönsson Kulturen

2015-12-07 Katja of Sweden. Fotograf Stig-Åke Jönsson Kulturen

Copyright © Malmö stadsarkiv