Folkhemmets rum
  Folkhemmets rum

Folkhemmets rum

Folkhemstiden
Folkhemmet blev ett begrepp i Sverige vid årtiondena kring 1900-talets mitt. Alla skulle ha det bra materiellt och rätt till en god bostad. Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder med hjälp av statliga lån. Bostadsområdena var möjligheternas plats och blickarna var riktade mot framtiden.

Utställning, böcker och cd
Under perioden 2013–2015 visade Nordiska museet fyra fotoutställningar på temat folkhemmets rum. Utställningarna visade vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet. Sedan dess har utställningarna slagits ihop och är nu på vandring.
Grundmaterialet består av 135 ramade fotografier av välkända svenska fotografer såsom Gösta Glase, Karl Heinz Hernried, Kerstin Bernhard, K W Gullers och Karl Erik Granath. Alla bilder är ur Nordiska museets samlingar och visar såväl stilsättande som dokumentära rum. Till fotoutställningarna finns även en bokserie på temat samt en cd med folkhemmets musik.

Folkhemmets rum som vandringsutställning
Folkhemmets rum kan visas genom ett urval av fotografierna, som fyra separata utställningar eller som en helhet. Det är också en möjlighet med att komplettera med eget material.

Se PDF för mer information.

Folkhemmets rum

Folkhemmets rum

Folkhemmets rum