Anna Höglund – allting hänger ihop

Anna Höglund – allting hänger ihop

Utställningen vänder sig till både barn och vuxna. I den scenografiskt uppbyggda och interaktiva utställningsmiljön kan barn och unga med alla sinnen och på ett pedagogiskt sätt bekanta sig med Höglunds bildvärldar och teman. Utställningen är uppbyggd som en resa genom livets olika stadier och behandlar många viktiga ämnen, utifrån Höglunds böcker. I utställningskonceptet ingår också ett pedagogiskt skolprogram med visnings- och workshopsanvisningar, samt en självaktiveringsuppgift för besökande familjer (konstnycklar).

Utställningen Anna Höglund – allting hänger ihop har producerats av Tomelilla Konsthall, i samarbete med Anna Höglund, och är en interaktiv utställning baserad på nio av Höglunds böcker och boksamarbeten. I utställningen presenteras originalillustrationer i miljöer från böckerna. Utställningen innehåller verk från Höglunds debut fram till idag och behandlar därmed fyra decennier av bokskapande. En nyproducerad kortfilm av Joen Bergenrud som följer den kreativa processen bakom hennes senaste bok, samt en kort introduktionsfilm ingår i utställningen.

Anna Höglund, född 1958, räknas som en av Sveriges främsta illustratörer. Hon har skrivit och illustrerat flertalet egna böcker och har även samarbetat med författare såsom Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist. 1982 debuterade Höglund med boken Sagan om pannkakan, en bok som sedemera blev till film. Sedan dess har Höglund publicerat ett stort antal böcker, varav många har blivit översätta till andra språk. När hon inte skapar böcker så skriver hon dramatik och gör tecknad film. För sitt arbete har hon belönats med flertalet priser och utmärkelser såsom Augustpriset 1996, Heffaklumpen 1997 och Astrid Lindgren-priset 2016. Höglund är helt självlärd i sitt konstnärskap.

Höglund skapar sina bildvärldar analogt. Aldrig med hjälp av en dator. Hon klipper och klistrar, blandar material och ristar i koppar. Kollagetekniken är ofta förekommande, men Höglund letar ständigt efter nya tekniker och vilken hon använder bestäms utifrån bokens karaktär. Det resulterar i att varje bok har sitt eget visuella språk, sin egen unika bildvärld. Med titlar såsom Att vara jag och Om detta talar man endast med kaniner vänder sig Höglund till det ännu inte vuxna barnet. Respektfullt men ärligt undersöker hon identitetens tillblivelse och ungdomsårens utsatthet. Suggestiva bildvärldar, där vardagen känns ytterst bekant och ytterst obehaglig på en och samma gång, förstärker Höglunds berättelser som inte väjer för ämnen som kan kännas svåra för både små och stora. Böckerna om Mina och Kåge och Mannen som byggde ett hus utgör goda exempel på Höglunds förmåga att skapa litteratur med många dimensioner. Böckerna, med sina välarbetade illustrationer, skänker den unga publiken läsupplevelser som de barnböcker de är, men Höglund lyckas även på ett finurligt sätt att skapa metaberättelser som roar vuxenpubliken.

 

Utställningen är producerad av Tomelilla konsthall

Kontakt: Désirée Lennklo, desiree.lennklo@tomelilla.se, 0709-958107